
Karta menu
Herbata zimowa
W Nowym Roku składamy sobie wiele obietnic dotyczących zmian w naszym życiu. To piękne i twórcze, nawet jeśli trochę nierealne i często z dopiskiem „to be continued”. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia czy postanowienia noworoczne wypełnimy w 100% czy utkniemy gdzieś po drodze zwracając się ku innym wyzwaniom. Istotny jest ten wspaniały napęd dający nam poczucie, że znowu możemy wszystko. To nasza siła i moc, które budzą w nas nowe wyzwania. Aby żyć potrzebujemy wyznaczania celów, które możemy ale nie musimy realizować. Z tą myślą i ja rozpoczynam pierwszy w tym roku post poświęcony zwykłej- niezwykłej herbacie zimowej.
Thomas Edison w 1903 roku napisał „Lekarz przyszłości nie będzie dawał leków, lecz poinstruuje swojego pacjenta w kwestii odpowiedniego życia, diety oraz przyczyn i zapobiegania chorób”.
Będąc lekarzem w 2019 roku czerpię z tego zdania, ale nie popieram go w pełni. Z własnych obserwacji wiem, że istnieje wiele stanów chorobowych, które wymagają leczenia farmakologicznego, czasem doraźnego a w dużej grupie chorób przewlekłego lub na całe życie.
Obserwuję jednak, że u większości pacjentów, u których stosowana jest farmakoterapia (z powodu nadciśnienia tętniczego, cukrzycy , hipercholesterolemii) a równocześnie prowadzą oni bardzo świadomy styl życia z utrzymaniem stosownego sposobu odżywiania i aktywnością fizyczną wyniki badań ulegają poprawie, często nawet bardzo radykalnej.
Co warto wpisać do swojego domowego menu? Oczywiście możliwości jest bardzo dużo, każdy z nas ma swoje ulubione napoje i posiłki. Oto mój wybór na dzisiaj.
Karta menu

- herbata zimowa część 1
- zielona herbata 1 miarka sklepowa
- woda w temperaturze około 80 stopni 1 litr
- anyż 1
- cynamon około 1 centymetrowy fragment laski
- kardamon 1
- goździki 3-4
- imbir około centymetrowy fragment
- pomarańcz 2-3 plasterki
- cytryna 1-2 plasterki
- miód 1 łyżka stołowa
Przygotowanie
Zieloną herbatę w ilości jednej miarki na litr wody ( standardowe miarki kupowane w sklepach z herbatą) wsypujemy do przeznaczonego do tego garczka po uprzednim jego ogrzaniu ciepłą wodą, następnie zalewamy przegotowaną wodą w temperaturze około 70 – 80 stopni Celsjusza. W celu nabrania pewności co do temperatury wody polecam specjalnie przeznaczone do tego termometry. Po około 2-3 minutach herbatę przelewamy przez sitko z drobnymi okami aby nie przedostały się fragmenty liści herbaty. Do tak uzyskanego naparu dodajemy goździki, kardamon, anyż i cynamon z moździerza. Następnie dodajemy imbir, wcześniej obrany ze skórki plasterek zgnieciony w moździerzu i oparzony wrzątkiem. Kolejny etap to plasterki pomarańcz i cytryny, z wcześniej umytą i oparzoną skórką. Na koniec dodajemy łyżkę stołową miodu.
Warto wiedzieć, że:
Nazwa goździk pochodzi od słów eugenia (j. łaciński) i caryophyllatus (j. grecki), które były nawiązaniem do orzechopodobnego wyglądu pąków kwiatowych a wyraz clove (od łacińskiego słowa clavus) oznacza gwóźdź. Drzewo rośnie w krajach strefy podzwrotnikowej, tj. Filipiny, Indonezja, Tanzania, na Molukkach, Zanzibarze, Seszelach oraz w Indiach Zachodnich i na Sri Lance. Roślina ma wysokość do 15 m i owocuje pierwszy raz dopiero po ok. 10 latach. Wytwarza pąki, które w stanie świeżym są koloru różowego, a po wysuszeniu mają barwę rdzawobrązową. Do celów leczniczych wykorzystywane są wysuszone pąki kwiatowe, które nazywamy goździkami. Z pąków kwiatowych metodą destylacji, otrzymywany jest olejek goździkowy. Olejek eteryczny w goździkach występuje w 19 do 25%. Jako składnik olejku dominuje eugenol (do 95%), który jest bezbarwnym lub jasnożółtym rzadkim płynem o mocnym aromatycznym zapachu goździków. Dodatkowo olejek zawiera pochodne fenolu, tj. acetoeugenol i izoeugenol, seskwiterpeny (α- i β-kariofylen), terpeny (α- i β-pinen, limonen), kwas oraz alkohol benzoesowy i aldehyd cynamonowy. Wraz z olejkiem eterycznym występują garbniki, kwas oleanolowy i związki śluzowe.
Goździki oddziaływują przeciwbiegunkowo, pobudzają trawienie i zapobiegają zakażeniom w przewodzie pokarmowym. Olejek goździkowy stosowany jest w terapii górnych dróg oddechowych, w reumatyzmie i nerwobólach, przeziębieniach, nudnościach, wymiotach, zaburzeniach trawienia. Jego niektóre składniki wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe a także przeciwpasożytnicze.
Jest to wspaniały, naturalny odświeżacz jamy ustnej
Jedna z pierwszych opowieści o takim właśnie zastosowaniu goździków pochodzi z Chin. Otóż oficerowie składający meldunki na dworze jednego z chińskich cesarzy z dynastii Han, przed audiencją musieli rozgryźć i przeżuć mały goździk , aby odświeżyć oddech i w ten sposób chronić nos władcy przed nieprzyjemnym zapachem z ust. Taki obowiązek dotyczył również dworskich urzędników, oraz każdego, kto przebywał w otoczeniu cesarza i miał dostąpić spotkania z nim.
Warto wiedzieć
stare chińskie przysłowie głosi: „Lepiej być pozbawionym jedzenia przez kilka dni niż herbaty przez jeden”.
Zielona herbata obejmuje największą ilość gatunków wśród wszystkich herbat. Różnią się one wyglądem, smakiem i aromatem naparu oraz jego jakością. Bardzo istotny jest proces obróbki liści przeznaczonych na herbatę zieloną. Młode liście i pączki te nie są poddawane fermentacji (jak przy produkcji herbaty czerwonej czy czarnej) i to najprawdopodobniej jest powodem jej dobroczynnych właściwości. Tuż po zebraniu liście wystawiane są na powolne więdnięcie przez 2-4 godzin. Następnie zostają ogrzane na parze lub wielkich patelniach, zwinięte i dokładnie wysuszone. W produkcji zielonej herbaty ważne jest szybkie przeprowadzenie wszystkich procesów zaraz po zebraniu liści, a cała ich obróbka powinna trwać maksymalnie 14 godzin. Dzięki tak krótkiemu procesowi utleniania herbata zielona zawiera mniej kofeiny niż herbata czarna (około 20 mg mniej w kubku), zachowuje zielony kolor i więcej cennych składników takich jak związki
polifenolowe z grupy flawanoli (tzw. katechiny- epikatechina, galusan epikatechiny, epigallokatechina oraz galusan epigallokatechiny), flawonoidów, proantocyjanidyny. Zielona herbata zawiera również nieznaczne ilości kemferolu, kwercetyny i mirisetyny (w formie glikozydów), kofeinę, teobrominę, teofilinę, a także kwasy fenolowe (np. kwasy galusowe), żelazo, wapń, potas, witaminy A, C, B, E i K. Katechiny są jedną z grup polifenoli zaliczaną do flawanoli. Wykazują silne działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwmutagenne z jednoczesnym brakiem toksycznego wpływu na organizm i powodowaniem skutków ubocznych. Flawanole mają wpływ na metabolizm komórek odpowiadający za gospodarkę lipidową i energetyczną. Udowodniono, że katechiny z herbaty hamują gwałtowne namnażanie komórek mięśni gładkich naczyń krwionośnych, które jest jednym z etapów postępowania procesów miażdżycowych. Wykazują też właściwości osłabiające ekspresję genów odpowiadających za produkcję cytokin powodujących powstawanie w organizmie procesów zapalnych. Dieta bogata w katechiny może też pomóc w profilaktyce nadciśnienia.
Kardamon
Nazwa kardamon obejmuje trzy rodzaje roślin należących do rodziny imbirowatych, których niedojrzałe nasiona wykorzystywane są zarówno do celów kulinarnych – dań na słodko oraz wytrawnych, jak i również do tradycyjnego leczenia wybranych dolegliwości. Ojczyzną tej przyprawy o specyficznym aromacie są Indie. Badania naukowe przeprowadzone przez specjalistów z Uniwersytetu w Arabii Saudyjskiej wskazują na korzystne działanie kardamonu na serce i układ krwionośny. Kardamon ma właściwości normujące ciśnienie krwi, regulujące gospodarkę lipidową i wpływające korzystnie na poziom markerów ryzyka rozwoju chorób takich jak miażdżyca. Co bardzo istotne kardamon posiada silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu może neutralizować działanie wolnych rodników, a także zmniejszać ryzyko powstawania zmian o charakterze nowotworowym. Badania naukowców z Kalkuty wykazały zależność pomiędzy stosowaniem kardamonu w diecie a niższym ryzykiem występowania raka jelita grubego.
Imbir
Imbir jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych, w działaniach prozdrowotnych oraz kulinarnych wykorzystywane jest podziemne, widlasto rozgałęzione kłącze, tworzące szereg bulwiastych odcinków o długości do 10 cm.
Najważniejszym składnikiem kłączy imbiru jest olejek eteryczny. Jego zawartość mieści się w granicach 0,6-3,5%, a jego głównym składnikiem jest seskwiterpen zingiberen – do 50%. Charakterystyczny imbirowy aromat wywołany jest alkoholem seskwiterpenowym zingiberolem.
Działanie przeciwbólowe imbiru znane jest od wieków, w latach 80-tych ubiegłego stulecia dodatkowo potwierdzono jego hamujący wpływ na syntezę prostaglandyn co tłumaczy działanie przeciwzapalne tej przyprawy. Imbir działa również przeciwwymiotnie. działanie przeciwzakrzepowe imbiru, poprzez zmniejszenie produkcji tromboksanu. Przyprawianie potraw imbirem, szczególnie tłustych, zapobiega możliwości powstania zakrzepu lub zatoru w naczyniach, wpływa na spadek ciśnienia tętniczego krwi.
Imbir jest z pewnością rośliną o dużym potencjale leczniczym. Już w starożytności znane były jej właściwości jako medykamentu. Dziś skutecznie potwierdza się duże możliwości stosowania imbiru w medycynie. Coraz więcej jest prac opisujących imbir jako roślinę o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym, przeciwmiażdżycowym, przeciwwymiotnym. Liczne badania laboratoryjne wykonane na zwierzętach wykazują jak duże są możliwości imbiru w leczeniu chorób serca, terapii stanów zapalnych stawów i kości. Prowadzone badania pokazują również, jak niewielka jest toksyczność imbiru, co wiąże się z bezpieczeństwem jego stosowania.

Zupa z soczewicy zielonej
- Z najbliższymi
- Do godziny 21
- Ładnie podana
W zimowe poranki polecam z karty menu zupę soczewicową z roszponką.
To zupa o wielu walorach zdrowotnych. Do jej przygotowania wystarczy kilkadziesiąt minut a do ugotowania około dwie godziny. Jest bardzo bogata w białko roślinne, świetnie przyswajalne.
Potrzebujemy obrać trzy marchewki, dwie pietruszki, pół korzenia selera i jeden por. Z tych warzyw gotujemy wywar na jednej łyżce masła.
W tym czasie myjemy soczewicę zieloną i zostawiamy ją w wodzie do czasu gdy gotowy będzie wywar.
Z wywaru usuwamy warzywa i dodajemy soczewicę zieloną gotując ją do miękkości.
Na koniec dodajemy czarny pieprz (piperyna – składnik pieprzu odpowiedzialny za jego smak, wpływa na przeciwzapalne i przeciwnowotworowe działanie pieprzu), kurkumę (kurkumina działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwnowotworowo, ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne) .
Na talerzu zupę ozdabiamy roszponką.
SMACZNEGO
Soczewica to źródło bardzo dobrze przyswajalnego białka roślinnego, żelaza, potasu i kwasu foliowego. W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g białka. Białko soczewicy jest przyswajalne w ponad 85%.
Zupa na początek dnia działa na nas rozgrzewająco, dostarcza energii oraz bardzo pożywnych składników.
Kawa na dzień dobry, kawa na zdrowie
Gdzie w godzinach porannych można napić się najsmaczniejszej kawy?
Oczywiście we własnym domu.
Krótki przepis:
W tygielku kilka łyżeczek świeżo zmielonej kawy zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia.
Kawę gotować przez 4 minuty. Pod koniec gotowania dodać do kawy kardamon i cynamon z moździerza. Gotowanie kawy pozbawia ją kwaśnego smaku a dodane przyprawy mają, poza walorami smakowymi i zapachem, działanie prozdrowotne.
Kardamon wpływa na normalizację ciśnienia tętniczego krwi, regulację gospodarki lipidowej i na poziom markerów ryzyka rozwoju chorób takich jak miażdżyca. Co bardzo istotne kardamon posiada silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu może neutralizować działanie wolnych rodników, a także zmniejszać ryzyko powstawania zmian o charakterze nowotworowym.
Cynamon zawiera aldehyd cynamonowy. Jak dowiedli naukowcy, związek ten wykazuje właściwości antynowotworowe i może pomóc w walce z rakiem jelita grubego. Dodatkowo działa obniżając poziom cholesterolu w surowicy krwi i zawiera substancje przyspieszające przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Dodatkowo w zależności od preferencji smakowych proponuję niewielką ilość świeżo zmielonego pieprzu, paprykę chili albo anyż.
Sałatka grecka
Składniki:
- Ogórek zielony
- Papryka słodka
- Papryka ostra
- Pomidor
- Oliwki greckie
- Cebula
- Ser grecki
- Oregano
- Pieprz czarny
- Oliwa z oliwek
Warzywa kroimy w paski, układamy na talerzu.
Na nie nakładamy plaster sera greckiego.
Całość polewamy oliwą i posypujemy oregano i czarnym pieprzem.
Kolacja z przyjaciółmi? A może sałatka z tuńczykiem?
Tuńczyk w sosie własnym, pomidory, rukola, papryka, kukurydza oraz przyprawy. Będzie to miły posiłek dla Ciebie i przyjaciół.
Pamiętaj również, że jedząc rybę dostarczasz organizmowi pełnowartościowe białko, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, zwłaszcza B12, witaminy A, D oraz fosfor, wapń i żelazo.
Taki sposób odżywiania się, a zwłaszcza lekkie, łatwe do strawienia kolacje, przekłada się na poprawę funkcjonowania naszego organizmu:
- obniżenie wartości ciśnienia tętniczego krwi
- poprawę profilu lipidowego
- modyfikację masy ciała, a dzięki temu na lepsze samopoczucie
Dodaj do tego wieczorny spacer lub przejażdżkę rowerem a zrobisz kolejny krok ku wewnętrznej harmonii.

Probiotyki naturalne
Jaki probiotyk Pani poleca na polepszenie stanu flory bateryjnej?
– Kiszonki! To najlepszy i najtańszy probiotyk.
Dostępne bez recepty, a lista korzyści z ich jedzenia nie zmieściłaby się nawet na najdłuższej ulotce, dlatego wybrałam dla Was najważniejsze:
- Kiszonki to naturalny probiotyk tzn. zawierają drobnoustroje, które korzystnie wpływają na na gospodarza: zwiększają odporność oraz zapobiegają infekcjom grzybiczym
- Kiszonki łagodzą objawy nietolerancji laktozy – nietolerancja spowodowana jest brakiem enzymu, który tę laktozę miałby rozłożyć. Obecność beta-galaktozydaza w kiszonkach pomaga w jej trawieniu.
- Zawartość bakterii produkujących kwas mlekowy w kiszonkach jest znacznie większa niż w kefirach, jogurtach. Warto wybrać się do piwnicy babci lub na targ i podarować jelitom naturalną kurację regeneracyjną.
- Zawierają duże ilości błonnika, dzięki czemu dłużej czujemy się syci, przyspieszają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom
- Kiszonki to skarbnica minerałów, witamin z gr. B (regulują metabolizm, wspomagają trawienie, pozytywnie działają na układ nerwowy i koncentrację oraz wzmacniają skórę, włosy i paznokcie) , witaminy C, K i E.
Komu kiszonki mogą zaszkodzić?
Kiszonek nie zalecam osobom:
- z nadciśnieniem, gdyż zawierają w sobie dużo soli
- z nadkwasotą, chorujących na refluks
- stosującym leki przeciwzakrzepowe, z uwagi na dużą ilość witaminy K
Co możemy ukisić?
Wychwalając kiszonki pod dietetyczne niebiosa, myślę nie tylko o ogórkach i kapuście ale także rzodkiewce, kalafiorze, marchewce, papryce, fasoli szparagowej, śliwkach, jabłkach, gruszkach czy oliwkach.
Możesz włożyć do słoika więcej niż myślisz!
Jestem ciekawa Waszych przepisów na kiszonki! Czy już możecie się pochwalić tegorocznymi słojami?
Menu wakacyjne
Upragniony urlop! Jako strażnik zdrowych nawyków wiem, że wakacje to dla wielu dietetyczne wyzwanie. Zmiana rytmu dnia, brak możliwości przygotowania własnych posiłków czy częste imprezy rodzinne to trening dla naszej motywacji.
Dlatego z każdym moim klientem indywidualnie, opracowałam “Plan wyborów urlopowych” czyli jak zrelaksować się, jedząc smacznie i zdrowo. Oto kilka wakacyjnych sprawdzianów do zaliczenia:
JA CZY DIETA?
Bez względu na liczbę kilogramów na wadze, wakacje to czas dla Nas i rodziny (nie mylić kolejności). Jeśli jesteś na diecie skierowanej na redukcję kilogramów, nadaj swoim celom odpowiedni priorytet. Najważniejsze to:
- mile spędzić czas
- jeść smacznie
- nie stracić tego co do tej pory udało się osiągnąć
Dieta to nie wyrzeczenia i głodówki, to czas zdrowych i smacznych wyborów, które pomagają wrócić do zdrowia. Sekret tkwi w małych, codziennych decyzjach.
ALKOHOL CZY WODA Z CYTRYNĄ?
Jeśli chcemy schudnąć, ograniczenie alkoholu jest konieczne. Nie ma tu pola do dyskusji i negocjacji. Alkohol to z punktu widzenia dietetyki: kalorie, bardzo dużo kalorii, które nie tylko nie mają wartości odżywczych ale wręcz hamują metabolizm i negatywnie wpływają na kondycję flory bakteryjnej (piwo), zwiększają łaknienie (słodkie drinki i piwo).
W wyjątkowych przypadkach (np. ważna impreza rodzinna) możesz zdecydować się na kieliszek wina. Ważne abyś jeszcze przed wakacjami ustalił ile możesz wypić w ciągu całego urlopu np. jedną butelkę białego wina. Dzięki temu wiesz dokładnie ile dodatkowych kalorii dostarczasz a jednocześnie uspokoisz “gadzi mózg” nieznoszący sprzeciwu.
SŁODKIE POKUSY CZY GORZKA PRAWDA?
Jeśli chcesz ograniczyć słodycze podczas urlopu, zacznij od wody! Często gdy jesteśmy odwodnieni, mylimy pragnienie z głodem, sięgamy po przekąski, nie zawsze zdrowe. Pamiętaj by pić wodę często, małymi łykami. Ograniczenie słodyczy to często kwestia dobrego wyboru: jeśli lody to wybierz sorbet, jeśli napój to woda (unikaj soków czy wód smakowych), jeśli ciasto u kuzynki to jeden kawałek zjedzony ze smakiem.
DROGA PRZEZ MĘKĘ CZY Z PROSTO DO CELU?
Często pytacie mnie co zabrać “na drogę” jeśli przejazd ma potrwać nawet około 10 godzin?
Jak zwykle zalecam proste i dobre wybory: zjedz pełnowartościowy posiłek przed wyjazdem, zrób kanapki, na przekąski: gotowane jajka, rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, pokrojoną w paseczki marchewkę czy kilka kruchych herbatników. Warto pamiętać o prawidłowym przechowywaniu jedzenia i zaopatrzeniu się w torbę termoizolacyjną.
SZTUKA WYBORU CZY WAKACJE ALL INCLUSIVE
Aby schudnąć trzeba się solidnie najeść. To moja dewiza, którą zawsze zaskakuje klientów. Gdy nauczysz się dobrze wybierać, gwarantuje, że nie będziesz czuł głodu a waga zacznie spadać. Najlepiej sprawdzić tę zasadę podczas wakacji all inclusive.
Jeśli podczas urlopu, nasze posiłki komponujemy przy szwedzkim stole warto skorzystać z bogatej oferty warzyw, nasion, owoców morza, serów. Ważne by pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, woda + woda + woda + raz jeszcze woda. Omijaj szerokim łukiem stoły z słodkimi dżemami, sokami czy ciasteczkami.
Owoce jemy z przyjemnością jednak w określonych ilościach, najlepiej przed drugim śniadaniem (owoce mają witaminy ale mają także fruktozę, która przenika do krwi i powoduje pik wydzielania glukozy). Jedząc owoce w pierwszej połowie dnia, zyskujemy energię do zwiedzania czy aktywnego odpoczynku.
Późne kolacje komponuj z ryb, warzyw. Unikaj ciężkich i tłustych potraw, które będą zalegać w żołądku jeszcze długie godziny.


Zadzwoń i umów się na wizytę online WhatsApp:
(+48) 77 4612260 lub (+48) 505 24 14 11