
Domowe lekarstwa
Sok z kiszonych buraków: właściwości lecznicze i zastosowanie
Sok z kiszonych buraków najlepiej stosować codziennie, by skorzystać z jego dobroczynnych właściwości. Wpływa on pozytywnie m.in. na układ krwionośny, pokarmowy i nerwowy. Obniża poziom tłuszczów we krwi oraz wzmacnia układ kostny. Sok z kiszonego buraka, tak jak sok z innych kiszonych produktów, np. kapusty czy ogórków, ma właściwości prozdrowotne dzięki niskiemu (kwaśnemu) odczynowi pH, a także zawartości pożytecznych bakterii. Dzięki tym cechom pozytywnie wpływa na organizm, jeśli stosuje się go regularnie przez długi czas. Swoje właściwości lecznicze zawdzięcza on kwasowi mlekowemu, witaminom, minerałom, betainie. Jest on naturalnym probiotykiem, tym samym wpływa korzystnie na naturalną florę bakteryjną jelit, ponieważ jest ona stymulowana do rozwoju. Dzięki temu sok z kiszonych buraków oddziałuje ochronnie i wspierająco na układ odpornościowy (barierę jelitową). Regularnie pity sok z kiszonych buraków zmniejsza ryzyko infekcji.
Witaminy i minerały obecne w soku z kiszonych buraków to:
- witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, witamina B3 lub inaczej PP);
- wapń, potas, żelazo, magnez oraz fosfor.
Sok z kiszonego buraka przyspiesza wydalanie z organizmu kwasu moczowego co reguluje jego poziom i stanowi profilaktykę dny moczanowej.
Betaina obecna w soku z buraków kiszonych ma właściwości przeciwutleniające. Oznacza to, że chroni ona komórki przed rakiem. Substancja ta może być stosowana w profilaktyce nowotworów oraz wspomagająco w ich leczeniu (zwłaszcza raka pęcherza, raka żołądka i raka jelita grubego). Betaina odpowiedzialna jest za rubinowy kolor buraków, ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
W trakcie procesu kiszenia w buraku zwiększa się stężenie kwercetyny – związku chemicznego należącego do flawonoidów, posiadającego właściwości antyoksydacyjne.
Sok kiszony z buraków może być pity przez diabetyków.
Dawkowanie soku z kiszonych buraków
- regularnie co dzień w dwóch dawkach po pół szklanki
- sok z kiszonych buraków przechowuje się w lodówce
- kiszenie powinno odbywać się w temperaturze pokojowej
Jak zrobić sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonego buraka przyrządza się z niewielu składników. Ich lista to:
- 3 kilogramy obranych czerwonych buraków
- 4 litry przegotowanej wody
- 2 główki czosnku
- 3 liście laurowe
Odpowiednim naczyniem jest słoik szklany o pojemności 5 czy 6 litrów, by od razu zrobić dużą porcję soku (można go przechowywać nawet kilkanaście dni w lodówce).
Sposób przyrządzenia soku z kiszonych buraków
- buraki umyć, obrać i pokroić w plastry
- główki czosnku obrać i przekroić na pół
- ułożyć na dnie słoika pół główki czosnku, liść laurowy, włożyć część buraków, ponownie czosnek i przyprawy i tak do wyczerpania składników
- do słoika wlać przegotowaną i ostudzoną wodą z solą, w proporcji 1 łyżeczka herbaciana soli na 1 litr wody przegotowanej
- słoik zakręcić
W trakcie fermentacji ważne jest, by wszystkie składniki były zanurzone pod wodą,
w przeciwnym razie sok może spleśnieć i trzeba go będzie wyrzucić.
Po 7 dniach kiszenia odlewamy sok do słoików i wkładamy do lodówki.


Zadzwoń i umów się na wizytę online WhatsApp:
(+48) 77 4612260 lub (+48) 505 24 14 11